Tekninen moniottelija jo pienestä pitäen

Orangit
Orangit
Published in
3 min readApr 20, 2021

--

Orangit on yhtä kuin sen työntekijät. Tässä sarjassa esittelemme upeat työntekijämme, joiden ansiosta ylläpito on uusi musta. Tällä kertaa jututimme Mikaa.

Mika

Kerro hieman itsestäsi ja taustasi?

Hei, olen Mika Kattainen ja olen full stack developer Orangitilla. Päädyin ohjelmistoalalle, koska erilaiset teknologiat ja varsinkin tietokoneet ovat olleet jo pienestä lapsesta asti kiinnostuksen kohteita. Nyt kuuden vuoden työkokemuksen jälkeen olen huomannut, että olen tehnyt oikean ratkaisun alalle kouluttautuessa.

Millainen on ollut matkasi Orangitille?

Olen tehnyt työkseni erilaisia verkkosovelluksia ja verkkosivuja ja suurin osa työkokemuksestani on frontend-puolella. Olen kuitenkin tehnyt myös jonkin verran backend-puolen asioita, joten molemmat ovat vuosien mittaan tulleet tutuiksi.

Ensimmäinen alan työpaikkani oli pieni startup, johon olin kouluaikoina tehnyt työharjoittelun ja lopputyön. Koulussa itselleni olivat tulleet tutuiksi Java- ja C-kielet, mutta ei niinkään JavaScript-maailma, joten pääsin opiskelemaan uutta heti alkuun, kun lähdin rakentamaan mobiilisovellusta hybridillä Ionic-frameworkilla, joka tarkoitti Angular 2 -frameworkia ja TypeScriptiä. Pääsin myös tutustumaan Pythoniin ja Django-frameworkiin, joilla oli tehty sovelluksen REST API, mutta suurin osa työstäni oli mobiilisovelluksen tekemistä.

React minulle tuli ensimmäisen kerran tutuksi kun pääsin yhdellä työpaikalla rakentamaan sovellusta, jossa käyttäjät pystyivät rakentamaan lomakkeita. Kyseessä oli suurempi yritys, ja huomasin, että tämä auttoi itseäni oppimaan, sillä apua oli helpompi saada kuin pienessä startup-yrityksessä, jossa koodareita oli vain muutama. Loppujen lopuksi päädyin Orangitille ja täällä olen päässyt tekemään ja näkemään kaikenlaisia projekteja. Olen myös päässyt opiskelemaan ReactNativea, PHP:tä, AWS:ää, yms. teknologioita.

Minkä työkalujen tai teknologioiden käytöstä tykkäät erityisesti?

Tykkään koodata JavaScript-pohjaisilla teknologioilla. React on tällä hetkellä se mitä tulee eniten tehtyä ja se on omasta mielestä mieluisaa työtä. Jos projekti on kirjoitettu TypeScriptillä tai käytössä on Facebookin flow-kirjasto, niin se on aina parempi. En osaa sanoa johtuuko se opiskeluaikojen Java-koodailusta vai mistä, mutta mielestäni se on mukavaa kun koodi on tyypitettyä.

Olen myös aina ollut kiinnostuneempi frontend-koodauksesta kuin jonkun APIn tms. rakentamisesta, mutta molempia tykkään tehdä. Backend-koodauksessa on myös omat hyvät puolensa, kuten se, että ei tarvitse viilata tyylityksiä.

Mikä erottaa Orangit muista työpaikoistasi?

Orangit on edellisiin työpaikkoihin verrattuna hyvin erilainen, koska itsellä ei ollut kokemusta muista kuin tuotetaloista työpaikkoina. Orangitilla pääsee tekemään kaikenlaista työtä kaikenlaisissa projekteissa. Itselleni tämä sopii paremmin kuin yhden sovelluksen tekeminen päivästä toiseen kuukausikaupalla. Alkuun oli toki paljon totuttelua uusiin työtapoihin, mutta olen oppinut Orangitilla ollessa enemmän kuin kaikissa aikaisemmissa työpaikoissa yhteensä ja samalla on ollut hauskaa.

Millaisia (teknisiä) haasteita kohtaat töissä?

Kun pääsee tekemään töitä paljon erilaisten projektien kanssa, tulee vastaan myös paljon haasteita. Olen päässyt Orangitilla ollessani tutkimaan ja korjaamaan kaikenlaisia virhetilanteita, mutta ehkä suurimmat haasteet ovat olleet projekteissa, joissa dokumentaatio ei ole ollut kohdallaan. Kun saa eteensä projektin, jonka readme on tyhjä ja josta ei löydy .env-tiedostosta esimerkkiä, on kehitysympäristön pystyttäminen hankalaa. Kun lisäksi ei ole mitään tapaa saada kontaktia alkuperäiseen tekijään, on kaikki katastrofin ainekset kasassa. Koodia tutkimalla kuitenkin näistäkin on päästy yli ja vaikka kehitysympäristöt vaativat joskus outoja hackeja, on ne aina saatu loppujen lopuksi kuntoon.

Miten kuvailisit kulttuuria Orangitilla?

Orangitilla on erittäin mukava ja rento työilmapiiri. Työn tekeminen on hauskaa ja kaikkea ei oteta liian tosissaan. Tärkeimpiä ilmapiiriin vaikuttavia tekijöitä on työntekijöiden huumorintaju ja se että minkään asian kanssa ei jätetä ketään yksin. Apua saa aina kun sitä vain pyytää. Yrityksessä myös luotetaan siihen, että kaikki tekevät työnsä eikä kukaan ole hengittämässä olan yli. Ikävä kyllä myös tuollaisia työpaikkoja on osunut kohdalle.

Yrityksen kulttuuriin kuuluu myös, että ollaan avoimia uusille ideoille. Jos tulee mieleen jokin projekti, jota voisi lähteä yrityksen sisäisenä projektina edistämään niin ei muuta kuin rohkeasti ottaa asian esille. Eikä tietenkään pidä unohtaa yrityksen afterwork-tapahtumia, joita pidetään silloin tällöin tilanteen salliessa.

Millaisia asioita kuuluu työpäiviisi?

Työpäiväni sisältää usein paljonkin erilaisia tehtäviä. Pelkästään koodausta pääsen harvemmin yhden päivän aikana tekemään, mutta suurin osa omasta päivästä on kuitenkin uusien ominaisuuksien tai bugikorjausten tekemistä. Näiden lisäksi olen lähes joka päivä yhteydessä asiakkaisiimme, joko sähköpostin tai Slack-keskustelujen kautta. Palavereita on vähintään kahtena tai kolmena päivänä viikossa sekä asiakkaiden kanssa että sisäisistä asioista. Toisinaan on päiviä jolloin lähes koko päivä on palavereissa istumista, mutta näitä on onneksi todella harvoin. Toisinaan aikaa menee myös uuden asian opiskeluun tai yrityksen sisäisten projektien kanssa puuhasteluun.

Haluaisitko liittyä joukkoomme? Etsimme uusia koodaajia oppimaan kanssamme ja tekemään Orangitista entistäkin monipuolisemman!

--

--