Ota työaikasi haltuun

Orangit
Orangit
Published in
3 min readApr 12, 2022

--

Ota koppi työajastasi

“Olen juossut koko päivän kieli vyön alla, mutten ole saanut mitään aikaan!”

Kuulostaako lausahdus tutulta? Niin meistäkin.

Erityisesti meillä Orangitilla — mutta varmasti myös muissa softa-alan yrityksissä — on haastavaa keskittyä koodaamiseen päivän jokaisena hetkenä. Meillä useimmat työskentelevät useiden asiakkuuksien ja toimeksiantojen parissa, joten kontekstia joutuu vaihtamaan väkisinkin eikä flow’n katkaisevilta keskeytyksiltä voi välttyä. Älä kuitenkaan masennu, me autamme!

Tässä kirjoituksessa esittelemme muutamia keinoja, joiden avulla me saamme päivistämme mukavampia — ja tehokkaampia!

Pomodorolla — klassisesti

Erinomainen kuva Pomodorsta by Francesco Cirillo

Pomodoro on legendaarinen ajanhallintakeino. Nappaa munakello tai modernimpi ajastin ja aseta siihen ajaksi 25 minuuttia. Noiden minuuttien aikana teet vain yhtä asiaa, jonka olet ennalta päättänyt ja joka pitää saada hoidetuksi. Ajastimen pärähtäessä pidä viiden minuutin tauko. Ja toista tätä kunnes on aika pitää lounastauko, kahvitauko tai lähteä kotiin.

Varmista, että olet kytkenyt tarpeettomat häiriötekijät, kuten digitaalisten palveluiden ilmoitukset, pois päältä. Kerro kollegoillesi sekä fyysisessä että virtuaalisessa ympäristössä, että olet Pomodoron parissa. Ystävämme maailmalla ovat koostaneet lisää Pomodoro-tietoutta.

Kun Pomodoro ei toimikaan, kokeile Flowtimea

Flowtime on Pomodoron muunnelma, jota kannattaa kokeilla silloin, kun 25 minuutin aikajakso ei olekaan sopiva — mitä se ei kaikkeen tekemiseen olekaan. Toisinaan jokin taski valmistuu huomattavasti lyhyemmässä ajassa, ja usein Pomodoron ajastin pärähtää soimaan kesken kaiken. Ja tietysti juuri kun olit päässyt uskomattomaan flow-tilaan!

Flowtime by Dionatan Moura

Flowtimen perusajatus on, että teet hommia, kunnes tuntuu että olisi tauon paikka. Keskeistä tälle menetelmälle on, että seuraat käytettyä aikaa ja työhetken aikana tapahtuneita häiriöitä ja keskeytyksiä. Ja toki tästäkin on englanniksi kirjoitettu lisää.

Time blocking

Nappaa itsellesi aikaa jonkun tietyn homman hoitamiseen. Älä epäröi, ole rohkea, ja varaa tuo aika itsellesi kalenterista, ettei kukaan saa päähänsä kutsua sinua johonkin muuhun hommaan. Tuona aikana tee vain sitä, mitä aioitkin — jämptisti!

Usein ja myös tutkimusten mukaan tehokkainta, luovinta ja tuottavinta aikaa on työpäivän ensimmäinen puolikas. Käytä tätä keinoa siis ennen lounasta, ja mahdollista kokoukset iltapäivällä. Rutiinihommia kannattaa tehdä ihan työpäivän päätteeksi.

Pienempiä vinkkejä

  • Väsyttääkö? Ota kahvinokoset!
  • “Popsi sammakko” — Aloita päiväsi tylsällä tai epämiellyttävällä hommalla. Loppupäivä sujuu kuin tanssi siihen verrattuna.
  • Älä aloita päivääsi lukemalla sähköpostejasi. Tee sen sijaan ensiksi sitä, mitä haluat tai mitä sinun tarvitsee tehdä, ei mitä joku muu sinulta kaipaa.
  • Slack levolle ja puhelimen ilmoitukset hiiteen! Siis ainakin niinä hetkinä, kun haluat keskittyä johonkin taskiin. Maailma selviää muutaman tunnin ilman sinun huomiotasi.
  • Pidä tauko aina kun vaihdat tehtävää. Saat pikkaisen freesimmän alun uuteen hommaan. Lisäksi näin et vahingossakaan kannusta itseäsi vaihtamaan hommia liian tiheään, tai kuvittele että “multitaskaaminen” olisi jotenkin mahdollista.
  • Tunnista häiriöt, jotka vaikeuttavat keskittymistäsi. Ongelman ymmärtäminen auttaa sen välttämisessä.

Haluatko liittyä joukkoomme tekemään työajastasi nautinnollisempaa? Etsimme uusia koodaajia, joille yllätykset ja monipuoliset tuotannon järjestelmät ovat haaste, johon tarttumista ei voi välttää.

--

--