Koodausta runomittaan

Orangit
Orangit
Published in
3 min readJun 17, 2021

--

Orangit on yhtä kuin sen työntekijät. Tässä sarjassa esittelemme upeat työntekijämme, joiden ansiosta ylläpito on uusi musta. Tällä kertaa jututimme Erikaa.

Erika
Erika

Kerro hieman itsestäsi ja taustasi?

Olen Erika Laamanen, ohjelmistokehittäjä Orangitilla. Taustaltani olen humanisti ja kirjallisuustieteilijä; ennen koodarin uraani tein tutkimusta Lauri Viidan runoudesta ja työskentelin kirja-alalla. Miksi päätin vaihtaa IT-alalle on pitkä ja melko tylsäkin tarina. Joka tapauksessa kesällä 2018 suoritin koodauskurssin, joka keskittyi C#:iin ja .NET:iin, ja sen jälkeen olen ollut alan hommissa. Koodauksen lisäksi olen kiinnostunut koirista, kirjoista ja kirjoittamisesta sekä erilaisista askartelu- ja nikkarointitöistä.

Millainen on ollut matkasi Orangitille?

Pitkä ja mutkikas. Tutustuin ensimmäisen kerran ohjelmointiin yläasteen ATK-tunnilla, jossa teimme omat nettisivut. Pidin tehtävästä, mutta minulla oli monia muitakin kiinnostuksen kohteita, joista lopulta lähdin toteuttamaan rakkauttani kirjoihin. Hain opiskelemaan kirjallisuutta ja sillä tiellä jatkoin tutkijaksi asti. Vaikka lukeminen ja kirjoittaminen ovat minulle edelleen tärkeitä, tutkijan arki ei minua erityisesti inspiroinut. Ohjelmointi sen sijaan tuntui hyvältä ja luontevalta vaihtoehdolta. Koodauskurssin jälkeen työskentelin puolitoista vuotta konsulttina tehden lähinnä fronttipuolen hommia.

Orangitilla aloitin syksyllä 2020. Hakiessani paikkaa toivoin uraltani monipuolisuutta. Halusin tehdä erilaisia projekteja eri teknologioilla sen sijaan, että olisin tehnyt yhtä projektia samalla teknologialla. Toivoin myös vahvaa yhdessä tekemisen kulttuuria. Kumpikin on toteutunut Orangitilla. Lisäksi olen päässyt hyödyntämään aiempaa osaamistani esimerkiksi tämän blogin merkeissä.

Minkä työkalujen tai teknologioiden käytöstä tykkäät erityisesti?

Ensimmäisessä alan työpaikassani käytin pääasiassa TypeScriptiä ja Reactia, ja niiden parissa — ja ylipäätään JavaScript-maailmassa — olen edelleen mukavuusalueellani. Toisaalta ensimmäinen koodauskieleni (jos kouluaikojen HTML:ää ei lasketa) oli C#, ja sillä sekä sille syntaksiltaan läheisellä Javalla on edelleen erityinen paikka sydämessäni.

Mikä erottaa Orangit muista työpaikoistasi?

Kuten olen maininnut Orangitilla pääsee työskentelemään erilaisten sovellusten ja teknologioiden kanssa. Toisaalta ylläpidossa olevat sovellukset ovat lähtökohtaisesti ”tulleet jäädäkseen”, jolloin niihin muodostuu erilainen suhde kuin jos siirtyisi kokonaan uuteen projektiin aina edellisen kehitystyön tullessa päätökseen. Orangitissa erityistä on myös se, että työntekijät ovat tiiviisti mukana kehittämässä yritystä. Aiemmissa työpaikoissani toimintatapoihin on ollut hankala vaikuttaa, koska käytännöt ovat olleet niin vakiintuneet, työntekijöillä on ollut tapana huolehtia vain omasta tontistaan ja päättävät tahot ovat olleet tavoittamattomissa.

Millaisia (teknisiä) haasteita kohtaat töissä?

Vaihtelevien työtehtävien kääntöpuolena on se, että uusia projekteja ja teknologioita pitää omaksua todella nopeasti. Samalla on pidettävä mielessä iso kuva: purkkaratkaisut eivät tule kyseeseen, kun tarkoitus on pidentää sovelluksen elinikää. Liikaa ei kannata miettiä sitä, osaako jotain tiettyä teknologiaa, ja usein kun ei ole aikaa epäillä omia kykyjään, huomaa, että osaakin ratkaista ongelman soveltamalla aiemmin opittua. Harva se päivä joutuu myös tukeutumaan toisten apuun, mutta kynnys kysyä neuvoa on Orangitilla onneksi pieni.

Miten kuvailisit kulttuuria Orangitilla?

Orangitin työkulttuurissa painottuu kaksi minulle tärkeää asiaa: yhdessä tekeminen ja erilaisuuden arvostaminen. Haastavat tilanteet kuten tulipalot tuotannossa tekee siedettäväksi ja jopa mukavaksi se, että niistä ei tarvitse selvitä yksin. Jos jokin tehtävä tuntuu liian haasteelliselta, on ok kysyä työkaveria tueksi. Alalla toistaiseksi vielä epätyypillisen taustani takia olen myös iloinen, että Orangitilla erilaisuus nähdään rikkautena eikä esimerkiksi omaa humanistitaustaa tarvitse jatkuvasti selitellä. Ylipäätään ilmapiiri Orangitilla on rento ja töihin on kiva mennä.

Millaisia asioita kuuluu työpäiviisi?

Ideaalina työpäivänä pääsen suurimmaksi osaksi ajasta keskittymään jonkin toiminnallisuuden koodaamiseen tai bugikorjaukseen, ja tällaisia valtaosa päivistäni onneksi ovatkin. Toisinaan selvitän myös sovelluksen käyttäjien kohtaamia erilaisia ongelmia, jolloin kerään johtolankoja — tutkin koodia, kaivelen lokeja ja tietokantaa, haastattelen käyttäjiä — päästäkseni tapahtuneen jäljille. Ja joskus on niitä tulipaloja tuotannossa. Lisäksi keskustelen viikottain asiakkaiden kanssa sekä olen mukana markkinointitiimissä, jonka vastuulla on esimerkiksi tämä blogi. Työpäiväni saattavat kulua siis kirjoittamisen ja oikoluvunkin merkeissä. Joka ikinen minuutti ei tietenkään paiskita töitä. Toimistolla pääsee nauttimaan kahvihetkistä työkavereiden kanssa. Etätöissä tauoista pitää huolta topakka kerrynterrieri.

Haluaisitko liittyä joukkoomme? Etsimme uusia koodaajia välttämään purkkaratkaisuja ja tekemään Orangitista entistäkin monipuolisemman!

--

--