Kohti suuria kokonaisuuksia

Orangit
Orangit
Published in
3 min readSep 1, 2021

--

Orangit on yhtä kuin sen työntekijät. Tässä sarjassa esittelemme upeat työntekijämme, joiden ansiosta ylläpito on uusi musta. Tällä kertaa jututimme Aleksia.

Aleksi

Kerro hieman itsestäsi ja taustasi?

Moi! Nimeni on Aleksi Peltola ja työskentelen ohjelmistokehittäjänä Orangitilla. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta mutta helsinkiläistyin vuonna 2013 opiskelujen myötä. Tätä kirjoittaessa olen työskennellyt Orangitilla noin kahdeksan kuukautta, ja kokemusta IT-alalta minulla on hieman reilut kolme vuotta eli ei vielä hirveän paljon mutta ei niin vähänkään. Vapaa-ajallani tulee harrasteltua hieman urheilua, kitaran rämpyttelyä ja kirjojen lueskelua.

Millainen on ollut matkasi Orangitille?

Ennen softa-alalle hyppäämistä ehdin opiskella tradenomin tutkinnon Haaga-Heliassa finanssi- ja talousasiantuntijan koulutusohjelmassa. Alkuperäiset syyni hakea tätä opiskelupaikkaa olivat: Helsingissä asuminen kuulosti siistiltä ja sijoittaminen ja pörssi kuulostivat ehkä jokseenkin kiinnostavilta. Kävin kouluni kunnialla loppuun ja valmistumiseni jälkeen ehdin työskennellä tovin vakuutusyhtiössä asiakaspalvelijana.

Urani rahoitusalalla jäi kuitenkin lyhyeksi kun itsetutkiskelun tuloksena totesin, että sen tehtävät eivät olleet minua varten. Aloin miettimään uusia uravaihtoehtoja, ja jostain sain idean kokeilla koodaamista. Ostin netistä Javan peruskurssin ja pian olinkin kirjoittanut ensimmäisen Hello World -sovellukseni. Ilmeisesti tieto tästä kulki Mark Zuckerbergille ja pian näin Facebookissa mainoksen kolme kuukautta kestävästä koodaus-bootcampista. Laitoin kurssille hakemuksen ja onneksi jopa pääsinkin sinne, sillä se toimi varsin hyvänä ponnahduslautana IT-alalle. Pian teinkin Junior Developer -hommia ihan oikeassa softafirmassa. Vuoden 2021 tammikuussa hain devaajan paikkaa Orangitilta, ja tässä sitä nyt ollaan.

Minkä työkalujen tai teknologioiden käytöstä tykkäät erityisesti?

Eniten minua kiinnostaa web-kehitys, ja tykkäänkin lähes kaikista siihen liittyvistä jutuista. Fronttidevaus ja CSS:n kirjoittaminen on hauskaa, mutta niin on myös web-palvelimien koodaaminen ja DevOpsin kanssa värkkääminen. Koodauksen opiskelun aloitin Javan ja bäkkäridevaamisen kautta, mutta pian totesin, että viihdyin hyvin myös fronttipuolella, kun aloin tutustumaan JavaScriptiin ja sen päälle rakennettuihin frameworkkeihin kuten Reactiin ja Vueen. Tavoitteenani on olla Full stack -devaaja, ja minua innostaa ajatus siitä, että omalla osaamisella pystyy toteuttamaan suuria kokonaisuuksia ja tekemään paljon erilaisia juttuja.

Mikä erottaa Orangit muista työpaikoistasi?

Orangit erottuu aiemmista softa-alan työpaikoistani ensinnäkin sillä, että täällä keskitytään koodin ylläpitoon. Tämä johtaa siihen, että töitä tehdään useiden eri projektien parissa ja vaihtelevuutta tulee paljon. Edellisessä työpaikassani ehdin ensimmäisen vuoden aikana koodata vain yhtä mammuttimaista sovellusta, mutta Orangitilla yhteen työviikkoon mahtuu useampia eri projekteja. Tämä on ollut mukavaa siinä mielessä, että täällä on päässyt näkemään paljon erilaisia projekteja ja tapoja toteuttaa asioita. Ennen Orangitille tuloani ehdin tehdä alan hommia muutaman vuoden enkä silti ollut ikinä työskennellyt sovelluksen parissa, joka oli tuotannossa. Oli virkistävää nähdä projekteja, jotka olivat livenä ja joilla oli oikeita käyttäjiä.

Millaisia (teknisiä) haasteita kohtaat töissä?

Se, että työssä on paljon vaihtelevuutta ja että vastaan tulee paljon uusia projekteja, tuo omat haasteensa. Ensinnäkin vieraiden koodikantojen omaksuminen ei tapahdu aina käden käänteessä, varsinkaan jos kyseessä on laaja sovellus jossa on käytetty itselle vieraita teknologioita. Ensimmäinen projekti, jonka parissa työskentelin Orangitilla, rakentui React Gatsbyn ja GraphQL:n varaan, eikä minulla ollut osaamista näistä kummastakaan. Tilanne vaikutti aluksi hieman tukalalta, mutta näistä tilanteista on kuitenkin aina selvitty dokumentaation, työkavereiden ja Googlen avulla.

Miten kuvailisit kulttuuria Orangitilla?

Tykkään Orangitin työkulttuurista, koska täällä kaikenlainen byrokratia ja jäykkyys loistaa poissaolollaan. Hierarkia on matala ja meno sopivan rento. Orangit on työntekijöiden määrän puolesta pienin firma, jossa olen ollut töissä. Tästä seikasta olen päätynyt tykkäämään paljon, sillä mielestäni pienempi porukka on luonut jonkinlaista me-henkeä ja yhdessä tekemisen tunnetta.

Koodaaminen pitää sisällään myös todella paljon ongelmanratkaisua, ja olisi ikävää jos näiden ongelmien kanssa joutuisi painimaan aina yksin. Onneksi täällä olen kuitenkin saanut aina kaiken tarvittavan avun ja hankalista tilanteista on selvitty aina yhteistuumin.

Millaisia asioita kuuluu työpäiviisi?

Omalla kohdallani työpäivät keskittyvät laajalti devaushommiin, oli kyseessä sitten bugien korjaamista, isompien toiminnallisuuksien toteuttamista jatkokehityksen yhteydessä tai sovellusten riippuvuuksien päivittämistä. Itse työtehtävät vaihtelevat kuitenkin keskenään paljonkin. Tätä kirjoittaessa suuri osa ajastani kuluu erään projektin tyyliuudistusten toteuttamiseen ja päivisin tulee kirjoitettua paljon CSS:ää. Vielä vähän aikaa sitten suurin osa ajastani kului kuitenkin integraatio-palvelimen koodaamiseen Nodella, eli hommaa on laidasta laitaan. Käytän viikottain myös tovin oman osaamisen kehittämiseen suorittamalla koulutuksia itselleni uusista asioista. Tällä hetkellä tutustun syvemmin pilvipalveluihin ja nimenomaan AWS:ään. Työn vaihtelevuuden myötä huomaa myös, missä on aukkoja omassa osaamisessa.

Haluaisitko liittyä joukkoomme? Etsimme uusia koodaajia hommiimme laidasta laitaan!

--

--